Kippen

De kip stamt oorspronkelijk af van de fazant. De kip is de meest voorkomende vogelsoort ter wereld. 

Wanneer een kip voedsel inneemt, komt het eerst in de krop terecht (een soort zak van binnen). In de krop wordt het voedsel met speeksel geweekt, vervolgens zijn er twee magen die meehelpen om het voedsel fijn te malen. Het is belangrijk dat de kip kleine steentjes/grit kan oppikken, deze zorgen namelijk ook voor het malen van voedsel. 

Aan de oorlellen van de kip kun je zien wat voor kleur eieren de kip legt. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren en de kip met bruine oorlellen leggen meestal bruine eieren. Kippen horen en zien niet verder dan 50 meter. 

De leeftijd van de kip is afhankelijk van het ras, sommige rassen worden wel 20 jaar oud. Gemiddeld worden de meeste rassen niet ouder dan 10 jaar. 

Een hen legt in principe het hele jaar door en doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Wanneer de schaal van het ei heel dun is heeft de kip tekort aan grit en dient dit bijgevoerd te worden.  Wanneer een hen niet legt is ze broeds, in de rui of ziek. In de maanden december en januari komt de leg om een laag pitje te staan. Dit is de donkerste periode van het jaar.