Paarden

Paarden zijn zich altijd bewust van hun omgeving. Ze hebben de grootste ogen van alle landzoogdieren en deze bevinden zich aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor hebben zij een gezichtsveld van 350 graden. Paarden hebben een heel goed dag- en nachtzicht, ze hebben wel een langere tijd nodig om zich aan te passen van licht naar donker of andersom dan de mens. Paarden zien vooral de kleuren grijs, blauw, groen, geel en wit. Dit betekend niet dat een paard rood niet ziet, maar ze zien dit als een groen tint. 

Het gehoor van een paard is uitstekend. Doordat ze elk oor bijna 180 graden kunnen draaien, kunnen ze in alle richtingen luisteren zonder het hoofd te bewegen. Paarden horen 10 tot 20 keer beter dan de mens. 

Aan het orenspel van een paard kan de gemoedstoestand afgelezen worden:
- Oren staan rechtop naar voren: het paard is vrolijk en alert;
- Oren naar achteren: dit wil niet altijd zeggen dat het paard boos is, wanneer een paard zijn oren plat in de nek drukt is het boos soms wanneer een paard ontspannen is kunnen de oren lichtjes naar achter staan. Daarnaast kan het betekenen dat het paard pijn heeft of wanneer het zich moet concentreren;
- Oren opzij: het paard is ontspannen;
- Één oor een andere kant op: het paard richt zich op twee verschillende geluidsignalen;
- Beweeglijke oren: het paard houd zijn omgeving goed in de gaten.

Het reukvermogen van een paard is vele male beter dan dat van de mens, het is zeker dat dit duizenden malen beter is dan dat van een mens. De neus van een paard heeft verschillende functies:

- Controleren van voedsel en drinken;
- Sociale functie;
- Alarmerende en beschermende functie;
- Afbakenen van territorium.

Algemene weetjes over paarden:
Hengst: een mannelijk paard;
Ruin: een gecastreerde hengst;
Merrie: een vrouwelijk paard;
- Veulen: paard tot één jaar oud;
- Jaarling of enter: paard tussen één en twee jaar oud;
Twenter: paard tussen twee en drie jaar oud;
- Dekhengst: een hengst die goedgekeurd is om mee te dekken;
Pony: kleinere paardenrassen die volwassen een schofthoogte hebben van minder dan 157,5 cm. Uitzonderingen zijn de arabier, ijslander, haflinger en fjord dit worden wel paardenrassen genoemd.